Гарбуз – улюблений складник осінньої кухні, з котрого можна зготувати поживні та корисні наїдки для усієї родини. Створення страв з гарбуза дозволяє зробити щось особливе для себе та близьких, наповнити оселю запахом осені та отримати задоволення від кожного куштування.
Рецептами з репортерами Суспільне Миколаїв поділилася учасниця "МастерШеф" 15-го сезону Олеся Бабій-Полєжаєва.
Крем-суп з гарбуза з креветками та сирною грінкою
Складові:
- Гарбуз звичайний — 1 шт;
- Морквина — 2 шт;
- Перець болгарський — 2 шт;
- Часник — 1 головка;
- Томат — 1 великий;
- Вершки — 250 мл;
- Овочевий або курячий відвар — 200 мл;
- Креветки очищені — до смаку.
Приправи:
- Мускатний горішок — 1 столова ложка;
- Перець чорний — до смаку;
- Сіль — до смаку.
Процес приготування:
1. Позбавте гарбуз від шкірки й насіння, поріжте разом із морквою, перцем та помідором;
2. Розкладіть овочі у форму, додайте цілу головку часнику (з обрізаною верхівкою), присоліть, поперчіть і запікайте до готовності;
3. Перекладіть в каструлю, додайте бульйон, перебийте блендером до кремової консистенції;
4. Влийте вершки, дайте легко закипіти;
5. Обсмажте креветки окремо;
6. Подавайте суп з гарячою сирною грінкою.
Сирна грінка:
- Два шматочки хліба підсмажте на сухій сковорідці;
- Помістіть між ними кусок сиру (чедер, гауда чи моцарела);
- Притисніть, щоб сир розтопився.
Гарбузовий крем-суп з креветками. З особистого архіву Олесі Бабій-Полєжаєвої
Наступна кулінарна порада, як каже Олеся, легко робиться та доступна.
Ньокі з гарбуза зі шпинатом та фетою
Продукти:
- Гарбуз — близько 400 г;
- Борошно — приблизно 130–150 г (дивитись по густоті);
- Сіль, перець;
- Цибулина — 1 шт;
- Шпинат — 50–70 г;
- Фета — 60–80 г;
- Оливкова олія;
- 50 мл води або бульйону.
Процес приготування ньокі. З особистого архіву Олесі Бабій-Полєжаєвої
Послідовність дій:
1. Гарбуз порізати на кубики й запекти при 190°C до готовності 25–30 хвилин;
2. Зробити пюре та додати сіль, перець і поступово борошно, доки не вийде тісто, як пластилін;
3. Дати йому трохи "відпочити" — приблизно 10 хвилин;
5. Закип’ятити воду, відірвати шматочки тіста або порізати ножицями маленькі пелюстки — та кинути у воду. Варити, поки не випливуть;
6. На пательні підсмажити цибулю до золотавого кольору;
7. Додати готові ньокі, трохи води, шпинат — і все разом прогріти, поки шпинат не зав’яне;
8. Наприкінці додати фету — нехай трохи розтане й огорне ньокі.
Готові ньокі. З особистого архіву Олесі Бабій-Полєжаєвої
Поради від Олесі з приготування страв з габрузом:
- Найкращий для кулінарії — це гарбуз Баттернат (схожий на грушу за формою), тому що він солодкуватий, щільний, не водянистий. Ті гарбузи, які вирізають на Хелловін, не підходять для готування, адже вони не насичені і багато рідини випускають при термічній обробці;
Гарбуз. Getty Images
- Коли під час приготування з’явилась рідина, то ліпше прогріти гарбуз (шматочки або пюре) ще на пательні, щоб вона випарувалась;
- Під час запікання гарбуза, то для кращого розкриття смаку, обов’язково додавайте сіль та оливкову олію. Найкраща приправа — мускатний горіх, але треба бути обачним, тому що вона насичена;
- У вже готову страву, можна додати краплю лимонного соку, він розкриває гарбуз по новому і збалансує солодкуватість гарбуза;
- Гарбузове пюре чудово підходить для заморожування. Якщо його розкласти на порції, ви матимете основу для наступних страв.
Source: suspilne.media
